RASHLADNI UREĐAJI ZA PLUS REŽIM S DINAMIČKIM ISPARIVAČEM
Rashladni uređaji za plus režim s dinamičkim isparivačem koriste se za održavanje temperatura iznad točke smrzavanja, obično između 0°C i 10°C, u aplikacijama gdje je potrebna učinkovita cirkulacija zraka i ravnomjerna distribucija temperature. Ovi uređaji su posebno korisni u prehrambenoj industriji, ugostiteljstvu, maloprodaji, i farmaceutskim skladištima.
karakteristike željenog uređaja:
KLJUČNE KOMPONENTE:
Dinamički isparivač:
Aksijalni ventilator - Integriran s isparivačem za aktivnu cirkulaciju zraka unutar komore, što osigurava ravnomjernu raspodjelu temperature.
Rebra i cijevi - Povećavaju površinu za izmjenu topline, omogućujući učinkovitije hlađenje zraka.
Kompresor:
Hermetički ili poluhermetički kompresori - Koriste se za održavanje konstantne temperature, prilagođeni za rad u plus režimu.
Kondenzator:
Zračno hlađeni kondenzatori - Uobičajeni za ove aplikacije, omogućujući učinkovit prijenos topline iz rashladnog sredstva u okolni zrak.
Ekspanzijski ventil:
Termostatski ekspanzijski ventil (TEV) - Precizno kontrolira protok rashladnog sredstva u isparivač, održavajući optimalne uvjete hlađenja.
Kontrolni sustav:
Digitalni termostat - Pruža preciznu kontrolu temperature unutar komore.
Senzori temperature - Kontinuirano prate uvjete i prilagođavaju rad sustava.
PREDNOST DINAMIČKOG ISPARIVAČA:
Ravnomjerna distribucija temperature
Dinamički isparivači koriste ventilatore za aktivno miješanje zraka, što rezultira ujednačenijim temperaturnim profilom unutar rashladne komore.
Brža stabilizacija temperature
Zahvaljujući učinkovitoj cirkulaciji zraka, željena temperatura se postiže brže, smanjujući vrijeme potrebno za hlađenje novih proizvoda koji se unose u komoru.
Smanjenje temperaturnih razlika
Aktivna cirkulacija zraka minimizira temperaturne razlike između različitih dijelova komore, osiguravajući konzistentne uvjete skladištenja.
Poboljšana energetska učinkovitost
Bolja distribucija temperature znači da kompresor može raditi učinkovitije, smanjujući ukupnu potrošnju energije.
PRIMJENE:
Prehrambena industrija:
Skladištenje svježih proizvoda - Voće, povrće, mliječni proizvodi, meso i riba zahtijevaju preciznu kontrolu temperature kako bi se očuvala svježina i kvaliteta.
Fermentacija i zrenje - Proizvodi kao što su sirevi i mesni proizvodi zahtijevaju specifične uvjete za fermentaciju i zrenje.
Ugostiteljstvo:
Restorani i hoteli - Skladištenje velikih količina hrane i pića za svakodnevnu upotrebu, s naglaskom na brzu rotaciju zaliha.
Catering - Priprema i skladištenje hrane prije transporta na događaje.
Maloprodaja:
Supermarketi - Rashladne vitrine i skladišne komore za svježe namirnice, osiguravajući da proizvodi ostanu svježi i sigurni za konzumaciju.
Trgovine mješovitom robom - Čuvanje proizvoda kao što su mlijeko, meso, voće i povrće.
Farmaceutska industrija:
Skladištenje lijekova - Proizvodi koji zahtijevaju kontrolirane temperature iznad točke smrzavanja.
Biološki uzorci - Čuvanje uzoraka koji ne smiju biti zamrznuti ali zahtijevaju stabilne hladne uvjete.
ODRŽAVANJE:
Redovito čišćenje - Unutrašnjost komore, ventilatori i isparivač trebaju biti redovito čišćeni kako bi se spriječila kontaminacija i osigurao neometan rad.
Provjera sustava - Redoviti pregledi kompresora, kondenzatora, isparivača i ekspanzijskog ventila osiguravaju ispravan rad i pravovremenu detekciju potencijalnih problema.
Zamjena dijelova - Pravovremena zamjena neispravnih dijelova sprječava veće kvarove i osigurava kontinuiran rad sustava.
Kalibracija kontrolnih sustava - Osiguravanje da termostati i senzori rade ispravno i precizno kontroliraju temperaturu.
* * * Korištenje rashladnih uređaja za plus režim s dinamičkim isparivačem osigurava optimalne uvjete za čuvanje različitih proizvoda, poboljšava energetski učinkovitost i osigurava visoku kvalitetu skladištenja. * * *